Kosení
Kosení, též seč, je a bylo neoddělitelné od pastvy. Na pastvinách a lukách hospodáři oba způsoby pravidelně střídali. Dnes je toto pradávné pravidlo spíše vzácností a starost o louky i pastviny prošla výraznou změnou.
Tradičně bylo sečení prováděno pomocí kosy. Nejčastěji se jednalo o mozaikovou seč, tedy takovou, kde jsou jednotlivé části pozemků koseny v různých intervalech. Tento postup je šetrný k přírodě, dává zvířatům šanci se přesunout do jiné, nesečené části celku. Mimoto, kosa, zanechává usečené rostliny v celku, čímž jim dává možnost vysemenění během sušení.
Dnes s kosou seká a umí málokdo. Ačkoli jde již o techniku zařazenou téměř mezi lidová řemesla, i dnes v Českém středohoří najdeme nadšence, kteří udržují některá stanoviště právě kosením. Člověku dnes při sečení pomáhají spalovací nebo elektrické motory. Podobný efekt, jako klasická kosa, byť s nesporně větším hlukem, mají strunové kosy a lištové sekačky. Oba stroje sečou byliny v různé výšce a usečené je zachovávají v celku avšak s nerovným střihem stébla. Zvířata sice plaší, ale obezřetný sekáč s nimi dokáže zacházet tak aby, živým tvorům neublížil.